Málnavarázs
2008.09.09. 10:07
Málnavarázs
Málnavarázs
Tészta hozzávalói:
4 db tojás
4 kanál cukor
4 kanál liszt
A 4 tojásból, 4 kanál cukorral és 4 kanál liszttel piskótát készítünk. (A tojásfehérjét felverem, amikor már keményedik kanalanként beleteszem a cukrot. A kemény habba egyenként belekeverem a tojások sárgáját. Ezután a lisztet beforgatom óvatosan.) Kb. 20X30 cm-es formában megsütöm, ezt is félre teszem hűlni.
Feloldunk ˝ dl vízben egy zacskó étkezési zselatint. 3 dl tejszínt nagyon kemény habbá verünk. 1 dl tejszínben felmelegítjük a zselatin, de csak addig, amíg megolvad. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk két kanál rizst, majd a rizs egészéhez keverjük. Több részletben, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot.
A kihűlt tésztára keretet teszünk, vagy belehelyezzük egy magas falú tepsibe, rákenjük a hideg vanília krémet, majd ráterítjük a rizskrémet. Lefóliázzuk, majd egy éjszakára (minimum 6 órára) a hűtőbe tesszük.
Rizskrém készítése:
15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, vaníliás cukor. Tejberizst főzünk az alapanyagokból, majd ha kész félre tesszük hűlni.
Vanília készítése:
15 dkg porcukrot 3 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 3,5 dl tejet és egy csomag vaníliás pudingport. Kis pihenés után sűrűsödésig főzzük. Ha kész, ezt is félre tesszük hűlni.
Zselé elkészítése:
2,5 dl vízben felolvasztok 1 tasak étkezésizselatint, gyöngyözésig melegítem. Hideg vízfürdőben langyosra hűtöm, majd belekeverem 2,5 dl málnaszörp és ugyanennyi víz keverékébe. A süti tetejére borítom a málnát fagyosan, majd nagyon óvatosan ráöntöm a zselatinos málnaszörpöt. Még egy órára visszateszem a hűtőbe, hogy a zselatin is megdermedjen.
A vanília és a rizskrémet arányosan lehet növelni, ha magasabb süteményt szeretnénk készíteni. A szörp és a víz aránya változtatható, több szörp esetén keményebb, több víz esetén lazább lesz a zselé. Nem fontos, hogy teljesen ellepje a málnát, de minden szemnek zselatinosnak kell lenni, nehogy összeessen vagy kiszáradjon a málna.
Nagyon kiadós, és jól variálható, lehet eperrel vagy erdei gyümölcs mixxel, a lényeg hogy fanyar legyen a gyümölcs.
|