Tejszínes epertorta
2006.10.22. 12:15
Tejszínes epertorta
Tejszínes epertorta
Típusa: Sütemények
Piskóta: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, sütőpor, ha szükséges Töltelék: fél kg mosott, csumázott eper, 20 dkg cukor, laza vanília krémporból puding 1 kg keményre vert tejszínhab, 4 dkg oldott zselatin, egy csepp citromlé, ha kell
Válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A cukor 1/3-ával felverjük a sárgáját kemény habbá, a maradék 2/3-át a fehérjéhez keverem, és azt is kemény habbá verem. Ezeket lazán összekeverem, és a liszttel összedolgozom. Ha valaki nem biztos a dolgában, egy csipet sütőport is tehet bele. A piskótát egy 22,5 cm-es és cm magas tortakarikában sütjük, középmeleg sütőben (180 fok). Az epret lecsorgatjuk, majd felrakjuk egy kis vízzel és 20 dkg cukorral főni, közben készítünk egy gyenge, laza vaníliás pudingalapot, miközben elkezd forrni a cukros eperlevünk, ezt beletesszük, besűrítjük, felforraljuk. Teljesen kihűtjük. Ha kell, tehetünk bele egy csepp citromlét, ha túl édes. Ha kész a piskótánk, kihűtjük és félbevágjuk. Ebből a piskótából két torta is kijön. Két formába helyezzük a fél piskótákat. Ha kihűlt az eperalap, a tejszínhabbal és az oldott zselatinnal csomómentesre keverjük. Rátesszük a piskótára. Hűtőbe tesszük, és néhány óra múlva, mire megdermedt, le tudjuk húzni róla a formát. Tejszínhabbal, illetve fél, vagy egész eperdarabbal díszíthetjük. Zselatinnal lefényezhetjük.
|
|