Rákóczi túrós
2006.10.22. 12:13
Rákóczi túrós
Rákóczi-túrós
Típusa: Sütemények
Hozzávalók: Tésztához: 12 dkg liszt, 7 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 tojássárgája Krémhez: 35 dkg tehéntúró, 2-3 tojássárgája, 4 púpos evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, Tetejére: 4 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, néhány csepp citromlé.
Összegyúrjuk a tésztát, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb tepsit. A sütőben feléig megsütjük, majd kivesszük és rásimítjuk a tölteléket. Az áttört túrót simára keverjük a tojássárgájákkal, a cukorral, a citromhéjjal meg a mazsolával. Visszatesszük a sütőbe és teljesen (de világosra) megsütjük. Közben a tojások fehérjét pár csepp citromlével és a cukorral habbá verjük és a kisült tesztara, simítjuk. Harmadszor is betesszük a sütőbe, és nagyon pici lángon inkább szárítjuk, mint sütjük. Hidegen, vizes késsel szeleteljük. Én még egy csomag vaníliáscukrot is szoktam a túróba keverni. Kb. 200 °C-os sütőben sütöm, de amikor már a hab is rajta van, akkor kb. 100 °C-on. Mikor a habot elsimítom a tetején, villával hullámvonalakat húzok, ami jól mutat, miután megsült. Mivel a hab nagyon finom a tetején, és jól is néz, ki ha magas, ezért ha van még pluszban 1-2 tojásfehérje, azt is hozzá szoktam tenni. A habot jó keményre kell verni! A túró szitán való áttörésének van egy sokkal egyszerűbb módja. Merülőmixerrel (rúdturmix, ki hogy ismeri) tökéletes sima krémtúrót lehet készíteni, pillanatok alatt, feltéve, hogy van ilyen készülékűnk. (A duplakéses aprító is jó, ha nem túl nagy a gép, vagy nem túl kevés a túró.)
|
|